Soms om wat voor reden dan ook— heb je een hond die bang is voor bepaalde geluiden zoals vuurwerk, onweer (of mijn Rosie dichtslaan van kastdeurtjes bij de buren). Medicatie in combinatie met training kunnen hier een ontzettend positieve ommekeer maken, maar soms heb je daartussen wat nodig, of direct een “tijdelijke oplossing”.
Allereerst: je hond heeft een veilige schuilplaats nodig, (of liever meerdere). Dit kan vanalles zijn: onder het bed, een bench/box/ stoel met deken erover, een plaatsje in de kast. Terwijl ik dit schrijf ligt Rosie hoorbaar te snurken in het hoekje van de kledingkast waar ze nu ligt omdat men vandaag is begonnen met carbid schieten, met de wasmachine vlakbij aan voor het maskeren (vooral de fase van centrifugeren werkt goed!).
Recent werd een artikel in het Engels gedeeld, waarin heel mooi beschreven welke opties er zijn. Hieronder wat van die tips (vrij) vertaald en aangevuld door mijzelf met praktische voorbeelden.
Geluid maskeren betekent simpelweg dat je ander geluid toevoegt waardoor het “vervelende” geluid minder opvalt, minder intensief is. Hierdoor wordt het moeilijker voor je hond om het vervelende geluid waar te nemen.
Daarnaast fungeert het als achtergrond geluid, zeg maar een soort rumoer, waardoor plotselinge geluiden minder opvallen.
In het echte leven doen gebeurt dit heel vaak en het maskerende geluid kan zelfs met laag volume: zoals in een cafe waarin geroezemoes is en je elkaar probeert te verstaan.
Soms is een luid geluid ook effectief: probeer maar eens een gesprek te hebben met de stofzuiger aan of een cirkelzaag.
“Brown noise” (bruine ruis) heeft de meeste lage frequenties en is het beste in te zetten om geluid te maskeren. Het klinkt als een soort lage bastoon, een snelweg met non-stop autoruis, harde rivierstroom, sterke wind.
“Pink noise” (roze ruis) heeft minder lage tonen maar is luider en de hogere tonen zijn zachter (dan witte ruis). Denk aan een goede regenbui.
“White noise” (witte ruis) heeft een mix van alle frequenties en meer hoge tonen. Denk aan een de ruis als je aan het zoeken bent naar het juiste radiokanaal.
Geluid maskeren kan een geweldige managementtool zijn, maar op de lange termijn is het altijd beter om ook met training aan de slag te gaan. Vraag daarbij om hulp van een professional als je merkt dat het erger wordt. Geluidsfobieën worden meestal erger met tijd.
Dat gezegd te hebben, het lukt niet altijd en niet alles heb je in de hand :-) dan zijn managementtools zoals deze altijd fijn!
Sterkte met de feestdagen--- as we speak is mijn Rosie verplaatst naar de badkamer met ventilator en ligt ze onder het kast te bibberen, want het gaat hier los met carbid, en daar is bijna niet tegen te maskeren qua volume!!!